onsdag 30 maj 2007

Sverige är 99 procent jämställt

Metro skriver den 23 maj (ej online) att om man tar hänsyn att män och kvinnor har olika yrken, utbildning och åldersfördelning är kvinnors löner 99 procent av männens, annars 92 procent. Inom olika yrkeskategorier är skillnaderna mycket små. Bra så.

Jag tycker det är ganska naturligt, när kvinnor numera gör karriär och kräver mer i lön, så ökar lönerna. Lika lön för lika arbete är arbetsgivarna villiga att ge. Problemet har dock varit att kvinnor generellt begärt mindre i lön än män, och arbetsgivare vill och ska naturligtvis inte lova mer pengar än vad som krävs.

Allt fler kvinnor i börsstyrelserna. Andelen kvinnor i styrelserna ökar för varje år som går, trots att det inte längre finns något hot från regeringen om kvotering. Man kommer helt enkelt med i styrelse om man är kompetent nog. Detta är också väldigt naturligt. Kvinnor gör mer karriär nuförtiden och då får de också mer ledande poster. Inga konstigheter. Trenden kommer med största sannolikhet hålla i sig.

Så, det var mycket generaliseringar och kollektivt skrivet på en gång, sådan är statistiken ofta. Jag försöker alltid se saker ur ett könsneutralt perspektiv. Det är därför jag inte är feminist.

Inga kommentarer: