onsdag 11 juli 2007

Bra, men varför?

"LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är beredd att diskutera den allra svåraste frågan med arbetsgivarna: den om konflikträtten.", skriver DN.

Bra, det behövs verkligen. Man ska inte kunna sätta företag i blockad eller kräva kollektivavtal när ingen vill ha det, ganska självklart.

Men hon säger samtidigt att hon vill ha något i utbyte och fortsätter: "Vi vill se regler som underlättar inträdet på arbetsmarknaden för till exempel ungdomar och invandrare. Det kan till exempel gälla färdigutbildning i företagen."

Hon vill alltså att företag ska kunna anställa och säga upp folk lättare och ta bort turordningsreglerna. Samtidigt vill hon ha lärlingsutbildningar.

Hon kanske inte har sagt de saker jag sa ovan rakt ut, men det är ju detta som blir kontentan. Vill man underlätta för ungdomar och invandrare måste det också gå lättare att säga upp. Annars vågar inte företagen anställa dem. Turordningsreglerna gör också att dessa grupper får svårt att stanna kvar när man väl fått in en fot.

Vet inte riktigt varför hon gör ett sådant utspel, det är ju knappast bra för fackpamparnas maktutövande som varit väldigt prioriterat innan, utan för arbetarna och de som står utanför.

Läs artikeln i DN.

Inga kommentarer: