torsdag 29 mars 2007

EU-personnummer

Sveriges personnummer håller på att ta slut. Vi behöver ett nytt system. Det är onödigt och kränker integriteten att ha med kön och ålder i personnumret, om än i en mindre grad.

När människor kommer till Sverige för att studera eller arbeta, måste man få ett personnummer av de svenska myndigheterna, vilket inte går helt lätt alltid.

Jag antar att problemen finns i andra europeiska länder också. Skulle inte då ett gemensamt personnummersystem i EU kunna införas? Det skulle underlätta rörligheten i hela EU, vilket är en grund för samarbetet.


Företag och myndigheter måste anpassa sina system och kostnaden för detta skulle vara stor. Detta skulle dock innebära långsiktiga besparingar genom att man enklare kan anställa personer från hela EU, man kan använda sitt personnummer i alla länder, utan onödig byråkrati.

De nya personnumren skulle givetvis vara ålder och könsneutrala. En ny EU-mydighet skulle uppföras för detta. För en övergång skulle naturligvis länderna kunna använda sina nuvarande system paralellt så länge det behövs. Vi som redan har personnummer får även ett nytt, men nyfödda får bara ett europeiskt.

(Skulle man även kunna införa gemensamma nummer för juridiska personer?)

Det bästa vore ju att ha ett gemensamt även med USA och andra utvecklade demokratier, men det tror jag inte är aktuellt, men dock Norge, Schweiz, Island.

Undrar om detta är genomförbart? Kanske inte i dagsläget men inom överskådlig tid i alla fall. Det skulle i vilket fall underlätta på lång sikt för Europas befolkning.

Inga kommentarer: