lördag 10 mars 2007

Nya vägmärken och fartgränser

Sverige får nya och mer internationella vägmärken, mycket bra, mera sådant. Så här ser de ut. Personligen gillar jag inte den ful-gula färgen som finns på de svenska vägmärkena, jag föredrag vit bakgrund.

Det kommer även nya fartgränser; 40, 60, 80, 100, och 120. Det kommer rädda 40-50 liv per år, bedömmer vägverket. Det blir även ett mycket effektivare utnyttjande av vägarna. Jag skulle även vilja se 130 på vissa vägar, det har visat sig vara lyckat i Danmark.

Eftersom det räddar liv finns det väl inget att klaga över, eller? Från miljöpartiet hörs naturligtiv klagande över att högre hastighet ger mera utsläpp, men jag tycker liven väger lite tyngre ärligt talat. Tror faktiskt inte att det stämmer fullt ut heller. Dessa fartgränser gör att det accepteras mer och vi kommer nog se mindre hastiga inbromsningar och tokiga omkörningar som drar mer bensin. Sedan får man även skilja på vissa saker, det är inte fel att åka bil, det är utsläppen som är fel. Med innovationer och ny teknik kan detta bli mycket bättre.

Inga kommentarer: