onsdag 7 mars 2007

Kvinnodagen

Snart är det Kvinnodagen, om 28 minuter. Jag orkar inte vänta tills dess utan skriver nu istället. Om 80 år är kvinnor ikapp männen i företagande, enligt Svenskt Näringsliv. Det första vi kan konstatera är att det går åt rätt håll, vilket är jättebra. Det tar tid för strukturer och traditioner att ändra på sig, så är det.

Sedan kan man fråga sig en viktig fråga, vad kan snabba upp denna utveckling? 80 år är ju trots allt en väldigt lång tid. Jag tror ju naturligtvis inte på några tvingande åtgärder utan tvärtom, mer frihet och det kommer bli bättre, så även i detta fall. I den offentliga sektorn arbetar mestadels kvinnor, bl a inom sjukvården. Denna branch är väldigt stor och större kommer den bli. Därför är en ytterst viktig åtgärd att öppna upp denna branch för privata aktörer.

Många som arbetar inom det offentliga vill starta företag inom det de är duktiga på, alltså skulle många kvinnor göra det. Detta får sannolikt effekten att det smittar av sig till andra bransher, vilket vore kanon. Sedan att öppna upp denna branch vore även väldigt bra för patienterna, två flugor i en smäll.

Jag väntar fortfarande på införandet av Den internationella mansdagen. För det ska väl vara jämställt? I och för sig är det nästan bara i porr- och modellbranchen som män tjänar sämre av kvinnor i genomsnitt, men någon måste ju föra deras talan även i dessa brancher? :)

Inga kommentarer: