torsdag 30 augusti 2007

Det lyser men ingen är hemma...

Så kan man sammanfatta den tyska industrikommisionären Guenther Verheugen som vill fortsätta EU:s protektionistiska väg inom branshen för lågenergilampor. EU höjer idag priset på kinesiska lågenergilampor med 66 %, och argumentet är att jobb kan förloras.

Men vänta nu, är inte detta något helt naturligt? Kreativ förstörelse kallas det när nya producenter gör bättre och/eller billigare produkter och slår ut ineffektiva företag. Detta är det viktigaste i den ekonomiska utvecklingen, att dåligt försvinner och bättre kommer istället. Jobben på just dessa ställen kanske försvinner (till några som blir glada någon annanstans i världen som Kina), det ploppar snart upp nya om man håller marknaderna öppna.

Verhuagen borde tänka på några saker till: Tjänar återförsäljarna av glödlampor på höga priser? Tjänar konsumenterna på detta? Tjänar miljön på detta? Svaren på dessa frågor är naturligtvis nej. Det enda som (kortsiktigt) tjänar på detta är ett tyskt företag som Verhaugen vill "skydda". Skydda från verkligheten antar jag.

Jag hoppas handelskommisionären Mandelson, som faktiskt jobbar för frihandel i EU, får sista ordet i detta och tar bort dessa hemska handelshinder.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: