torsdag 30 augusti 2007

Någon som hört talas om efterfrågan?

Efterfrågan är när det finns ett köptryck på en viss vara eller tjänst. Finns inte tillräcklig efterfrågan kommer varan/tjänsten inte att gå med vinst och bör således inte säljas mer.

Ägaren staten däremot har ju hur mycket pengar som helst till skillnad från privata ägare. Nämligen våra skattepengar. Och då gör det ju inget om man slänger några miljoner hit eller dit, resoneras det.

Tidningen Riksdag & Departement som Riksdagen står som huvudman för går med förlust, och i år skjuter riksdagen till ungefär 4,5 miljoner. Varför går de då med förlust? Jo, eftersom ingen efterfrågar den naturligtvis. Men mer pengar ska till för att subventionera de få som faktiskt prenumererar på tidningen. Varför ska vi betala för att andra vill ha en tidning egentligen? Är det en mänsklig rättighet att få tidningen Riksdag & Departement? Knappast.

Ett räkneexempel, tidningen kostar ca 0,50 kr per person/år. Inte mycket kan tyckas. Men investera 0,50 kr per år i 45 år, som till min pension ungefär, och sätt pengarna i en indexfond som ungefär följer börsindex på ca 11 procent. Efter dessa år har du då fått ca 547.58 kr. Några glassar till barnbarnen kan det ju bli i alla fall.

Sådana här små saker finns det väldigt många av och säg istället att vi tar bort 100 sådana här småsaker från statens sysslor. Då har vi istället ca 54 758.44 kr efter dessa år. Lite mer i alla fall. Poängen är att varenda krona som tas ut i skatt är egentligen någon annans, och måste behandlas med respekt. Och till exempel inte gå till tidningar som ingen vill ha.

Bättre att lägga ner eller sälja, om någon skulle vilja köpa såklart.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: