fredag 17 augusti 2007

S har svårt för demokratin

Socialdemokraterna vill inte införa möjligheten till kommunala extraval. Det är ju lite märkligt att de vill försvåra för kommuner som hamnar i kris. De säger nästan som om det vore standard med extraval så fort man inför möjligheten. Men hur ofta har vi haft extraval till riksdagen även fast det funnits möjlighet?

Det är ju tänkt att användas bara då man känner sig tvingad, då det inte finns någon stabil situation i kommunen. Men socialdemokraterna vill alltså inte att det ska gå att lösa dödlägen i kommuner.

Inte heller vill de separera dagen för riksdagsval och kommun- och landstingsval. Att separera dem skulle ge mer debatt och lyfta upp lokala frågor. Detta står i DN:
Sammanhållna valdagar är en socialdemokratisk hjärtefråga.
Ja, någon hjärtefråga ska de väl ha. Intressant att det blev just denna.

Andra bloggar om: , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Håller fullkomligt med dig. Det är en naturlig utveckling av demokrati-projektet, att idioter som röstar fel måste rösta en gång till. Men jag har ett bättre förslag som dessutom är billigare. Man (största partiet, t ex, eller Notarius Publicus eller Svenska Spel eller nån) rättar till valresultatet i efterhand, så att man får rätt majoritet på plats snabbt och smärtfritt. Va sägeru?

Claes sa...

Ett alternativ skulle vara som vid presidentval i andra länder. Två valomgångar om inget parti får egen majoritet vid första valet. De två största partierna går till en andra valomgång och vinnaren får egen majoritet. Som det är idag är det ett ända kohandlande och eftergifter. Titta på förra regeringen där 10% av väljarna (miljömupparna) fick ohemult mycket makt över resten av väljarna. Är det rimligt?

Christian Fredh sa...

anonym: Det vore ju något :)

legimitaion: Det går nog inte hand i hand med den representiva demokratin även om det är intressant att titta på något liknande, nämligen enmansvalkretsar där en person väljs i varje valkrets. Sant som du säger att små partier har mycket mer inflytande än vad de borde ha om man ser till siffrorna.

Jag skulle hellre vilja se en utveckling av personvalet. Ta bort spärrarna, låt de personer som får mest röster komma in i riksdagen/kommunfullmäktige och inte vilka partier.

Anonym sa...

Patetiskt bloginlägg. Man är mot demokratin om man intetycker som bloggaren...

Ett extraval gynnar sannolikt extrempartierna mer än andra. Deras väljare är färre och mer motiverade. Ett extraval med ett valdeltagande på 50-60% i bästa fall skulle kanppast öka respekten för demokratin. Se på valdeltagande i EU valet, det är under 40%. Förmodligen skulle ett kommunalval inte locka fler...

Christian Fredh sa...

jonas m: Patetiskt är väl inte så mycket till argument för din sak.

Det är konstigt att vissa tror att bara man inför möjligheten till extraval så kommer varje kommun varje gång använda den. Det är inte så det kommer bli. Om alla farhågor om lågt valdeltagande och annat slår in, vilket jag har väldigt svårt att tro, så är det ändå bättre än alternativet. Att lösa ett dödläge i en kommun eller att hindra kommunen från att utvecklas.