torsdag 2 augusti 2007

An Inconvenient Truth

Tittade idag på dokumentären An Inconvenient Truth där Al Gore försöker förklara global uppvärmning och människans påverkan.

Det framkom väl inte mycket nytt. Uppvärmningen pågår, men människans påverkan är förtfarande oklar för mig. Grafer där skalorna är otydliga eller tidsintervallet smalt påverkan inte mig särskilt mycket.

Det kan dock inte vara positivt att det släpps ut mycket avgaser och gifter i naturen, och det är därför en försiktighetsprincip är nödvändig. Utsläppsrätter och skatt på avgaserna är viktiga medel. Ingen idé att drabbas av panik, klarar vi inte tillväxten och ekonomin kommer vi ändå aldrig klara några miljökatastrofer det talas om.

Teknisk utveckling är det som kommer göra energianvändningen effektivare. Solenergi kan bli ett bra sätt att ta upp solens energi om man hittar sätt att ta upp mer än den infraröda strålningen. Bättre lösningar i bilar, som ger mer pengar kvar i plånboken och som släpper ut mindre. Vätgasbilar kanske är något, aldrig testat. Byte från oljepannor till annan uppvärmning. Det finns mycket som kommer inom området. Jag är ganska lugn...

Inga kommentarer: